Inapoi la Cufarul de povesti

Tara Fagarasului este situata in partea centrala a Romaniei, in zona de contact a Muntilor Fagaras la sud, Muntii Persani la est, Muntii Lotrului la vest si Podisul Hartibaciului la nord. Din punct de vedere administrativ ocupa partea central – vestica a judetului Brasov si zona de sud-est a jud Sibiu.

Printre satele reprezentative pentru aceasta zona, in care s-a dezvoltat turismul rural si agroturismul se numara Sambata de sus, Lisa, Mandra, etc.

„Tara” are peste 60 de sate, rasfirate in jurul Cetatii Fagarasului, ( una dintre cele mai bine conservate din Europa ), este o „tara „ fascinanta, in care, la aproape fiecare intersectie de drumuri, se afla cate o troita cu bratele intinse spre cer ca intr+o rugaciune tacuta, este „tara” povestilor cu eroi partizani care au luptat in munti, impotriva comunismului, si care au ramas drepti, „tara” cu un mix de culturi destul de variat – romaneasca, saseasca, maghiara, cu peisaje dintre cele mai spectaculoase, cu tesaturi autentice, cu mesteri populari unici, cu oameni vii, cu traditii pastrate cu sfintenie, cu bucatarie foarte variata, plina de arome si culori.

Anual in Elvetia, la Lugano, are loc cel mai mare targ de vacante din Europa. Organizatorii se asteapta la un numar de peste 40.000 vizitatori pe zi, la standurile special amenajate. Interesul strainilor pentru Fagaras, a crescut in momentul in care Cetatea a fost municipiului a fost desemnata al II lea cel mai frumos castel din lume, de catre publicatia americana Huffington Post.

Promovarea va costa 8.000 de franci elveţieni, din care Primăria Făgăraş va plăti circa 2.000 de franci, iar restul sumei va fi asigurată de Centrul Regional pentru Dezvoltare Durabilă şi Promovarea Turismului.

Târgul de la Lugano este structurat pe patru categorii: turism de lux, culinar, zone virgine şi turism balnear.

Ce ar mai fi bine de mentionat, este ca Tara Fagarasului de a lungul timpului a reusit sa ii castige pe turistii, atat straini cat si pe cei din restul partilor tarii noastre, insa ea este sustinuta/ promovata si de oameni destul de straini noua, apartinand lumii intreagi cum este exemplul  Ivette Larson, supranumita si „Ambasadorul  suedez al Romaniei in lume”. Ivette a crescut in Suedia, locuieste actualmente in Danemarca, calatoreste destul de mult in toata lumea insa nu ezita niciodata sa vorbeasca pe unde trece de tara noastra si implicit de Tara Fagarasului. Este fascinata de povestile cu Baba Dochia, de oamenii locului, de vorbele lor, de frumusetile naturii dar in egala masura si de frumusetile pe care localnicii le creeaza, de bunatatile pe care femeile locului le framanta, de obieceiurile si portul locului si nu ezita nicodata sa poarte IA sau componente ale portului popular local la diferitele evenimente internationala la care participa.

Asa ca Tara Fagarsului, este unul dintre locurile in are turismul rural se face la standarde din ce in ce mai inalte si este cu siguranta „tara” pe care noi toti ar trebui sa o vizitam ori de cateori suntem in zona.