Inapoi la Cufarul de povesti

„Locuinta mea de vara, e la tara „ …asa incepe poemul „vara la tara” a lui George Toparceanu. In zilele noastre, intr+o lume ultratehnologizata, Romania totusi continua sa isi intampine oaspetii cu satele sale in care chiar si peisajul, credinta si traditiile respira o atmosfera arhaica.

Exista sate de munte in ApuseniPiatra CraiuluiFagarasNordul Olteniei si in multe alte locuri, care ajung pana la peste 1.000 metri altitudine, cu casele ca in basme. Alte sate le vom gasim pe malul raurilor sau de-a lungul vailor cum ar fi Valea PrahoveiSlanic Prahova si imprejurimi, pe dealuri, intre vii si livezi, la fel cum exista asezarile rurale din Delta Dunarii sau cele de-a lungul litoralului Marii Negre. In multe dintre aceste sate exista pensiuni care ofera cazare, cu produse proprii si conditii cu adevarat rurale, la standarde destul de inalte.
Daca in occident universul si mediul rural a devenit de mult o amintire, calatorul in Romania are acum posibilitatea de a descoperi astfel de locuri in care ciobanii care isi duc turmele de oi pe pasunile din munti, de a vedea focurile campenesti care se aprind in preajma satelor, de a asista la mulsul oilor si pregatitul branzeturilor, de a intalni pe ulitele inguste ale satelor, se pot auzi sunete ”ciudate”: cainii care latra, mugetul vacilor care se intorc de la pasune, gastele si ratele din curtile taranilor.

In noptile lungi de iarna, femeile din mediul rural tes la razboiul de tesut covoare si stergare in culori unice si vii. O simpla zi pe campuri, unde se treiera graul, poate deveni un cerimonial unic pentru turisti. Ceremonial la care nu numai ca se poate privi dar se poate participa efectiv alaturi de tarani. Turistul va putea sa fie nu numai un simplu oaspete dar si un participant activ la treieratul graului, la culesul viei, va putea invata cusutul la razboiul de tesut, sa participe la incondeiatul oualor de paste, sa gateasca sau sa taie lemne.

Pe inserat, femeile si batranii se aseaza pe bancute in fata portilor la povestit, sau daca este duminica se duc in centrul satului unde se strang cu totii si canta sau joaca hore vesele, inca. Se imbraca frumoasele costume populare tesute si brodate de mana de catre taranci in lungile nopti de iarna, conform traditiei zonei (Transilvania siMoldova ofera nenumarate traditii in acest sens). Nu poti sa ramai indiferent in fata unui cuptor unde se coc placintele, colacii, cozonacii framantate in casa de catre gospodine.
In multe locuri, cum ar fi in Tara MaramuresuluiMoldova si nu numai, exista posibilitatea de a face plimbari la asfintzit cu carutele sau pe calare pe cai. Se poate merge la o partida de pescuit in raurile limpezi de munte, pe lacuri cristaline sau pe lungile canale ale Deltei Dunarii.

Ideal ar fi sa te gasesti in satele romanesti de sarbatoarea Pastelui sau a Craciunului sau sa petreci Revelionul, cele trei puncte cardinale ale romanilor in care traditia inseamna grupuri de colondatori, tineri mascati, bucate traditionale, traditii care implinesc inimile celor vii si in acelasi timp mangaie inimile celor disparuti.

Civilizatia rurala romaneasca, nu a renuntat la folosirea din strabuni a ierburilor medicinale, cu leacuri pentru diverse boli, la zane si legende si sarbatori pagane, cum ar fi noaptea strigoilor si a umbrelor care ies din morminte … Dupa care poti sa-ti reculegi zambetul in cimitirul vesel de la Sapanta!

Pentru a putea trai toate acestea exista in aproape toate zonele tarii, pensiuni in care puteti petrece vacante de neuitat ca cele din vremea copilariei si a bunicilor. Merita din plin sa traiti o astfel de experienta. Sunt case in mijlocul naturii dar dotate cu tot comfortul lumii moderne.
Exista dealtfel, satuce greu accesibile, cu ulite inguste si unde locul televizorului si al radioului este luat de sunetul greierilor sau ciripitul mierlelor.

Fiecare loc este unic si are o poveste diferita, are traditiile lui, costumele lui populare si bucataria traditionala. Un lucru insa este acelasi peste tot: aceste satuce par a fi nascute din aceasi natura care este generoasa si are grija ca ele sa nu se piarda.