Inapoi la Evenimente

Asociația Femeilor și Familiilor din Mediul Rural (AFFMR) și partenerii săi au organizat pe 30 octombrie primul eveniment din seria “Împreună punem țara în valoare”, inclus în proiectul „Creșterea competitivității zonelor rurale prin valorificarea potențialului turistic”, POSDRU/135/5.2/S/132068.
Evenimentul a avut loc la Casa Comana, județul Giurgiu, și s-a bucurat de participarea reprezentanților mass-media și ai societății civile. Gazde au fost președinta AFFMR Cristina Chinole și jurnalistul TVR Mihai Rădulescu.Cei doi i-au avut invitați pe unii dintre cei mai de seamă membri ai comunității locale din Comana și județul Giurgiu: artizanul Maria Țîru din Gostinu Giurgiu, Ion Georgescu de la Asociația Moara de Hârtie și manager de proiect Satul Meșteșugurilor, antreprenorul Gelu Palamaru și jurnalista Irina Ionescu Homoriceanu, deținătoarea brandului “Fabrica de Dulcețuri”.

Temele abordate au avut drept punct convergent de interes modalitățile și procedurile de promovare a turismului rural. Tema principală a fost, desigur, cea indicată în titlul evenimentului: Împreună punem țara în valoare! Iar răspunsul fiecărui participant a fost, fără doar și poate, unul pozitiv.
Evenimentul a avut două obiective principale. Unul dintre ele a fost de a promova campania „Creșterea competitivității zonelor rurale prin valorificarea potențialului turistic” și de a difuza și livra mesajele către grupurile țintă. Cel de-al doilea, de a identifica în zona județului Giurgiu oameni de ispravă care își pun țara în valoare prin proiecte lor, activități care ajută la dezvoltarea turismului rural.

Managerul Casei Comana, Gelu Palamaru, le-a povestit celor prezenți cum a reușit să scoată aur din noroaiele unei mlaștini în care a investit constant timp de 20 de ani.“Am simțit dintotdeauna că locul copilăriei și al vieții mele, prin istoria sa de secole și frumusețea nebănuită a locului poate sta alături de cele mai frumoase locuri de pe tot Globul pământesc”, explică Gelu Palamaru. Pentru el nu există loc mai frumos în țară decât satul în care a copilărit și a trăit. Din acest motiv a ridicat la Comana un centru turistic care se întinde pe 20 de hectare iar turiștii nu contenesc să-i bată la ușă.

Chiar și pentru Ion Georgescu, care nu s-a născut în satul Comana, această zonă este un mic paradis. S-a îndrăgostit de ea la prima vedere așa că a înființat aici, alături de soția sa, Dana Gerogescu, Asociația Fabrica de Hârtie și Satul Meșteșugurilor, proiecte prin care cei doi își pun țara în valoare. “Încercăm să practicăm niște meșteșuguri uitate, nu tradiționale. Noi le-am spus meșteșuguri creative și anume: realizarea de hârtie manuală, tiparul manual și legătoria de carte de asemenea manuală. Facem hârtie manuală foaie cu foaie, așa cum se făcea pe vremuri. Tipărim cu tipar înalt cum se făcea de la Gutenberg încoace până acum 20, 25 de ani și legăm, coasem cărțile cu mâna, foaie cu foaie, fascicol cu fascicol”.

Prin proiectul „Creșterea competitivității zonelor rurale prin valorificarea potențialului turistic”, POSDRU/135/5.2/S/132068, AFFMR și-a propus să contribuie atât la creșterea șanselor de ocupare pe piața muncii a persoanelor din mediul rural, tineri fără ocupație dar dornici să învețe meserii noi prin care își pot ajuta comunitate să de dezvolte, cât și la promovarea locurilor și oamenilor frumoși din România.