Oameni de isprava

Descopera povestile oamenilor deosebiti care,
prin munca si pasiunea lor, au reusit sa-si puna tara in valoare.

Liliana și Lucian Opincariu duc un trai de zahăr în Sebeș, județul Alba. Cei doi realizează, de când se știu, turtă dulce. Produsele lor sunt sută la sută naturale, aluatul este preparat manual după rețete transmise peste generații în familia Lilianei, rețete pe care și ea le-a promis părinților că le va respecta cu sfințenie. Cei doi realizează adevărate opere de artă din zahăr și făină, iar produsul făurit de mâinile lor râvnit de copiii de toate vârstele – de la 3 până la 70 de ani. Pentru că o fărâmă din bunătățile acelea te pot transporta în timp, asemenea unei veritabile Madeleine românești, indiferent de vârstă, în anii fericiți ai copilăriei – și perla coroanei dulciurilor din Sebeș o reprezintă, o pot mărturisi toți, salba de turtă dulce Puiul Târgului. Asemenea unei cofetării la purtător, colierul de turtă dulce se poartă la gât, iar fiecare mărgea poartă grija și migala celor doi creatori, care le vopsesc natural cu suc de sfeclă și de morcov. „Este o tradiție aici în zonă. Părinții noștri au păstrat-o timp de 30 de ani, iar noi am preluat ștafeta acum 20. Deci sunt 50 de ani, doar de când știm noi”, ne-a explicat Lucian Opincariu.

Familia de cofetari tradiționali poartă convingerea că istoria salbei își trage rădăcinile din negura istorie, doar că munca la gura cuptorului nu le-a mai îngăduit vreme suficientă să facă și cercetări în vechile catastife ale primăriei și ale bisericii, ca să-i descopere originile. Ca în orice afacere de familie ce se respectă, doar Lucian și Liliana ating aluatul din care plămădesc prăjitura copilăriei universale, acasă la ei, într-un laborator unde tehnologia modernă nu are ce căuta. “La fel ca acum 40 de ani, prepararea aluatului se realizează manual, cu multă migală. Folosim diferite condimente, precum anasonul, cuișoarele, coriandru și ghimbirul. Rețeta îi aparține familiei, nu a fost preluată de pe nicăieri și apoi adaptată, așa cum fac unii concurenți de-ai noștri”, a spus Liliana Opincariu.

Însă ingredientul secret care dă gustul unic al turtei dulci de Sebeș este dragostea cu care este făcută, de la clipa în care desaga cu făină este desfăcută și până când turta rumenită și aburindă iese pe lopata de lemn. „Dacă nu-ți place ceea ce faci, vă spun sincer că nu iese nimic bine”, pune Liliana punctul pe i. Toate salbele cu bucurie pe care cei doi le făuresc devin atracția principală a iubitorilor de dulciuri la târgurile și piețele din zonă, unde oricum turtele se dau ca pânea caldă. De producție în masă nici nu poate fi vorba, așa că marfa dispare imediat de pe ștergarele tarabei. Iar mușteriii se dau în vânt după ea, indiferent că e în forma tradițională, de os, sau în alte modele ceva mai fistichii, precum cele special făcute de Crăciun: căsuțe acoperite cu zăpadă, oameni de zăpadă sau spiriduși. “La turtă dulce te poți întrece cu arta, pentru că produsele noastre nu sunt făcute pe scară largă, fiecare este unicat”, ne-a relatat Liviu Opincariu. Pe lângă turta dulce, familia Opincariu ne mai îndulcește și cu halviță, care este preparată și ea după o rețetă proprie. “Are un ingredient secret. Vă spun ce conține de pe etichetă, dar restul nu, e aici în sufletul meu, îl păstrez și nu știu dacă îl dau mai departe”, a încheiat Liliana Opincariu.