Oameni de isprava

Descopera povestile oamenilor deosebiti care,
prin munca si pasiunea lor, au reusit sa-si puna tara in valoare.

Pasiunea pentru biciclete și plăcerea de a pedala prin satele Moldovei în căutarea celor mai frumoase povești i-a determinat pe doi tineri ieșeni să înființeze primele trasee de cicloturism din județul Iași.

Ioana Popa și Cristian Amăriuței le oferă ieșenilor posibilitatea de a vizita pe două roți unele dintre cele mai interesante, mai sălbatice și mai pline de magia trecutului locuri din județ.
„ProBikeAddiction s-a înființat la ințiativa unui „artist de biciclete” și a unui „căutător de povești„, căci așa ne vedea copilașul nostru când avea doar cinci ani”, ne-a mărturist zâmbind Ioana, jurnalist cu state vechi. Partenerul ei de viață, Cristian, este mecanic de biciclete și un împătimit ciclist.

El a reușit să parcurgă în ultimul deceniu zeci de mii de kilometri pe bicicletă. „Ideea de a înființa ProBikeAddiction a venit oarecum firesc, la o plimbare pe bicicleta, desigur. Am dorit să le arătăm și celor din jurul nostru ce ne face fericiți. Așa au apărut turele ghidate de cicloturism, experiențe de viață în care îmbinăm mersul pe bicicletă cu descoperirea frumuseților zonei Moldovei, a gastronomiei locale, a istoriei și a culturii de mult uitate”, ne explică Ioana. Totul începe de la dorința de a le arăta celor din jurul lor că viața devine mult mai interesantă atunci când o petreci pe bicicletă, bătând în lung și-n lat pădurile, dealurile, câmpiile și satele județului Iași.

Adevărata provocare a fost însă de a-i convinge pe sătenii din satele vizitate să-și deschidă porțile drumeților pe două roți, dar și de a-i determina pe reprezentanții administrațiilor locale să investească în infrastructură specializată. Însă, pentru cei doi nu există probleme fără soluții, așa că au reușit să încheie parteneriate frumoase cu producători locali din diferite sate, în grădinile și în fermele cărora cicliștii pot petrece ore frumoase în fiecare vară iar copiii pot învăța că văcuțele nu sunt mov și că morcovii cresc în pământ, nu în supermarket.
Săptămânal, traseele de cicloturim organizate de ProBikeAddiction au început să adune din ce în ce mai mulți adepți. Au apărut și persoane cărora le-ar fi plăcut mult să se alăture proiectului însă nu știau să pedaleze, așa că Ioana și Cristi au început să organizeze cursuri unde doritorii sunt inițiați în tainele mersului pe bicicletă.

În doi ani de la lansarea proiectului, peste 400 de ieșeni au învățat cum să meargă pe două roți. „Numărul cicliștilor este în creștere, ceea ce ne bucură nespus de mult, însă infrastructura este cu adevărat deficitară. Din acest motiv, ProBikeAddiction a marcat primul traseu de cicloturism din zona Miroslava-Uricani, la doar zece minute cu mașina de Iași. Traseul este o soluție și pentru familiile cu copii, având un grad scăzut de dificultate. E o plimbare printr-un tunel verde, pădurea Uricani, cu o recompensă minunată la final: panorama asupra Iașului”.
Toate activitățile ProBikeAddiction sunt menite să încurajeze mersul pe bicicletă. Așa a apărut și primul ghid de trasee cicloturistice din zona Iașului, ghidul practic de siguranță a biciclistului sau cursurile săptămânale de mecanică biciclete. „Din mașină poți doar admira natura, de pe bicicletă faci parte din natură„, a încheiat Cristi.