Oameni de isprava

Descopera povestile oamenilor deosebiti care,
prin munca si pasiunea lor, au reusit sa-si puna tara in valoare.

Pentru Ionela Mihuleac, satul natal înseamnă locul cel mai frumos din lume, un tărâm minunat care merită promovat. Satul Cucuteni cu greu poate fi considerat necunoscut pe harta țării – și nici nu ar avea cum, pentru că de aici și-a luat numele numele una dintre cele mai frumoase și mai răspândite culturi neolitice. Frumusețea vaselor de Cucuteni a determinat-o pe artista Ionela Mihuleac să-și întoarcă privirea de la pictură și sculptură spre un alt domeniul al artei, olăritul. “Ceramica în stil Cucuteni se face manual. Eu lucrez în cantități mici, pentru că doar așa se fac lucrurile de mână, nu în cantități industriale”, a explicat Ionela.

O altfel de aventura sub numele Cucuteni începe pentru Ionela în 2002, când creatoarea a organizat împreună cu tatăl ei, primarul Mihai Tun, prima tabără de sculptură din zona respectivă. Acolo și-au dat întâlnire ani în șir artiști din toate colțurile țării. După câțiva ani, tabără a fost suspendată, însă din 2016 lucrurile sun așteptate să revină la normal. Ionela a început să ridice în Cucuteni un centru cultural cum altul nu-i. Clădirea este realizată din lut, pe stâlpi de rezistență din salcâm. Nu mare le-a fost mirarea localnicilor când au văzut că pe un deal de la ei se ridică o semeață casă din lut, material pe care, paradoxal, locuitorii satului sinonim cu arta lutului l-au abandonat de ani buni. Mulți au râs de clădire, alții nu i-au dat viață lungă, însă Ionela nu s-a lăsat descurajată. Acoperișul este din dranițe, de șindrilă. Ionela a lucrat cinci săptămâni la rând, cot la cot cu meșterul, pentru a face lucarnele la acoperiș. Nu se plânge, pentru că munca grea chiar i-a plăcut. “Acoperișul are 300 de metri pătrați, iar bătutul draniței chiar nu este greu, dacă ții cont de principii. Nouă ne-a ieșit foarte bine. Chiar ne-am bucurat la sfârșit”, a povestit Ionela, care lucrează de dimineață până noaptea târziu pentru a-și vedea visul împlinit.

Pentru ea, spațiul respectiv este un atelier. Cel puțin așa îl descrie, un spațiu unde, în fiecare vară, artiști din toată țara și de peste hotare vor participa la tabere de creație. “Idei avem, chiar foarte multe. Am lăsat câteva locuri libere în grădină, unde se pot ridica noi căsuțe. Dorim ca oamenii să vină în aceste tabere ca să lucreze cât mai mult”. Iar oamenii vor veni, în număr foarte mare la Cucuteni, este convingerea Ionelei. “Mi-e teamă să nu ajungem să nu facem față la cât de mulți oameni vor veni. Noi nu vrem să forțăm nimic, vrem să lăsăm lucrurile să crească treptat”, a mai spus artista. Ionela Mihuleac s-a născut pe 1 aprilie 1968, la Cucuteni. A absolvit Universitatea de Arte „George Enescu” şi cursurile de masterat în domeniul foto-video, la Universitatea Artă şi Design „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca. Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România – Filiala Iaşi, dar şi a Asociaţiei Meşterilor Populari din Moldova.