Oameni de isprava

Descopera povestile oamenilor deosebiti care,
prin munca si pasiunea lor, au reusit sa-si puna tara in valoare.

Valea Șebeșului și-a făcut loc pe harta turismului rural din România cu puțin timp în urmă, mai exact prin anii 2007-2008. Iar unul dintre factorii care au influențat această dezvoltare a fost și Asociația Valea-Sebeșului, înființată în 2004 cu ajutorul Asociației Afroda din Franța. Încă de la întemeiere, în fruntea asociației se află Rodica Faur, o femeie puternică, frumoasă și cu dorință de muncă din Petrești, un sat în apropiere de Sebeș. S-au înscris din prima zi 25 de membri, proprietari de pensiuni și persoane care lucrează în domeniul artizanatului sau care doreau să dezvolte turismul local.

Rodica a pornit împreună cu familia sa, tot în anul 2004, și o modestă investiție în turismul rural. „A fost o mică afacere la propriu, deoarece am oferit pentru început cazarea la gazdă în cele două camere din propria noastră locuință. Ideea ne-a venit în urma colaborării cu o asociație franceză axată pe agricultură, care a vizitat Valea Sebeșului. Membrii respectivei asociații au considerat că zona prezintă un mare potențial turistic, deși în perioada respectivă erau doar trei pensiuni cu o cifră de afaceri scăzută, din cauza infrastructurii”, își amintește Rodica Faur.

Chiar și în aceste condiții, familia Faur s-a încăpățânat să răzbească în acest domeniu. Începutul a fost greu, o spun chiar ei. Au fost veșnic descurajați. Li se spunea la orice pas că turiștii nu le vor trece niciodată pragul. Însă, de-a lungul anilor, investitorii au reușit să-și formeze o clientelă. „Ne-am bazat pe faptul că suntem poziționați la doar cinci kilometri de orașul Sebeș. Vara, acolo e plin de turiști dornici să viziteze Transalpina și Cetatea Albă Carolina, care a devenit o emblemă a orașului Alba Iulia, dar și a județului”, rememorează Rodica. Iar după deschiderea pensiunii „Casa Faur”, lucrurile au început cu adevărat să se schimbe.

Afacerea a crescut de la două camere din propria locuință, la o pensiune frumoasă, așezată chiar la șosea. Iar cei patru membri ai familiei Faur continuă să muncească împreună. Mai mult decât atât, Rodica Faur încearcă să ajute și producătorii locali din zonă, de la care cumpără produse pe care le oferă turiștilor, alături de cele făcute de ea chiar la Casa Faur. Dulcețurile ei și sosurile picante pentru fripturi sunt deja legendă. 2010 a fost anul în care turismul a început să ia amploare pe Valea Sebeșului, cu toate că locurile de cazare erau încă insuficiente. Un an mai târziu, lucrurile s-au schimbat, iar locurile de cazare au sporit considerabil ca număr. Totul a pornit din inițiativa unor oameni simpli, dornici să își dezvolte zona, oameni care au înțeles că doar împreună pot face lucrurile să meargă. Și, pentru că zona s-a dezvoltat acum îndeajuns de mult încât să poată deține și un centru turistic de informare, în 2014, membrii Asociației Valea Sebeșului au deschis unul, cu sprijinul primăriei din Șugag. „Pentru a putea supraviețui, în cadrul centrului de informare turistică am deschis un magazin de produse tradiționale din zonă, asta aducând un plus financiar asociaței. Recunosc cu mare plăcere faptul că există o foarte bună colaborare în asociațiile din zonă”, își sfârșește povestea Rodica Faur, din Petrești – Sebeș.