Oameni de isprava

Descopera povestile oamenilor deosebiti care,
prin munca si pasiunea lor, au reusit sa-si puna tara in valoare.

Sorin Onisor, pune Romania in valoare, poza cu poza

Daca lautarii si aventurierii erau povestitorii din vremurile de mult apuse ale Romaniei, atunci fotografii ca Sorin Onisor sunt acei care acum culeg si raspandesc cele auzite si vazute in catunele tarii noastre. Prin fotografiile sale, fiecare sat si peisaj prinde viata si dovedeste tuturor privitorilor ca Romania este, probabil, ultimul avanpost al frumusetii salbatice si autentice.

Absolvent al Facultatii de Istorie Arheologie din Timişoara, viata lui Sorin s-a schimbat atunci cand un prieten i-a daruit un mic aparat pe film. La doar 3 ani de la acel moment, acesta a adunat mai mult de 1.000 de filme developate. Au urmat expozitii, calatorii, workshop-uri, iar restul, cum s-ar spune, este istorie.

Dar, pe cat de mult ar iubi aparatul si fotografia, pe atat de mult iubeste si satul romanesc, unde s-a si mutat dupa ani de zile de locuit la oras.

Pentru acest tanar fotograf, satul romanesc nu este doar un loc sau un concept, ci este centrul universului sau cand vine vorba de spiritualitate traditionala si inteligenta autohtona. Vorbeste cu placere despre personaje cum ar fi ”fierarul nea Ilie cu un picior de lemn din Paltinul” sau pastorul Vasile Alboi, in varsta de 78 de ani, din Campulung. De aceea satul este primordial in opera sa, pentru ca doar in satele romanesti s-ar fi putut naste aceste personaje, si doar acolo viata traditional romaneasca a resimtit o conservare nemaiintalnita nicaieri.

Vazut prin obiectivul lui Sorin Onisor, satul romanesc nu mai este doar o adunatura de case si oameni undeva in muntii sau campiile Romaniei. Imaginile capturate de acesta picteaza povesti complicate si vii ale locurilor si ale persoanelor care parca au fost uitate de timpuri, care abia acum, dupa ani de zile, incep sa fie redescoperite de oamenii din afara, care pentru ani de zile au existat in cadrul unui univers propriu, restrans, neatinse de problemele ”orasenilor”.

Din aceste motive, obiectivul aparatului lui Sorin Onisoru este, nici mai mult, nici mai putin decat telescopul prin care restul Romaniei si poate chiar intreaga lume poate sa vada oricand satul romanesc.